Wist je dat 30-40% van de volwassenen onveilig gehecht is?
Onveilige hechting is een veelvoorkomend probleem. Naar schatting is 30-40% van de volwassenen onveilig gehecht. In Nederland zijn er veel vrijgezellen en mensen in relaties die telkens dezelfde problemen tegenkomen. Na meerdere mislukte relaties hebben zij moeite om duurzaam te hechten met een partner en/of in vriendschappen. Dit valt vaak niet direct op, omdat deze mensen bijvoorbeeld hard werken, een druk sociaal leven hebben, zeer succesvol zijn of bepaalde activiteiten extreem uitvoeren, soms zelfs als een vorm van verslavingen en compensatie. Daarnaast kunnen mensen met een onveilige hechting last hebben van een verstoorde neurotransmitterproductie, zoals een disbalans in oxytocine. Dit kan ook bepaalde gedragingen versterken en verklaren.
Inzicht Krijgen in Je Hechtingspatronen
Afgelopen week had ik het voorrecht om met Martin Appelo te spreken over zijn boek ‘Hecht Niet’, waarin hij de complexe wereld van hechting en hechtingsstoornissen onderzoekt. Appelo, een ervaren psycholoog en therapeut, biedt in dit boek een verhelderende kijk op hoe hechtingsproblemen ontstaan en hoe deze onze dagelijkse levens en relaties beïnvloeden.
Tijdens het lezen van het boek werd ik diep geraakt door Appelo’s inzichten. Zijn werk sluit nauw aan bij mijn eigen ervaringen en werk als coach. Hij benadrukt het belang van het herkennen van specifieke overlevingsstrategieën en compenserend gedrag die voortkomen uit onveilige hechting. Dit inzicht is cruciaal voor het krijgen van bewustwording, erkenning, verandering en groei.
De Oorzaken van Onveilige Hechting
De oorsprong van onveilige hechting kan complex zijn en vaak diepgeworteld in de opvoeding en de relatie met verzorgers. Het onderzoeken van je eigen hechting, die van je ouders, en hoe de opvoeding is verlopen, kan veel helderheid geven over deze patronen. Deze patronen herhalen zich vaak onbewust in volwassen relaties, waardoor dezelfde destructieve dynamieken steeds weer terugkomen.
Het meest bepalende effect op het ontstaan van onveilige hechting is de sensitiviteit en consistentie van de verzorgers. Wanneer verzorgers niet in staat zijn om adequaat en consistent te reageren op de behoeften van het kind, kan dit leiden tot onveilige hechting. Dit gebrek aan sensitiviteit en responsiviteit zorgt ervoor dat het kind geen basisvertrouwen ontwikkelt, wat essentieel is voor een gezonde emotionele ontwikkeling. Vooral heftige gebeurtenissen zoals mishandeling en verwaarlozing en verzorgers die onvoorspelbaar en agressief zijn, vergroten de kans op onveilige hechting aanzienlijk.
De Invloed van Trauma en Verleden op Relaties
Een belangrijk deel van ons gesprek ging over de impact van mijn eigen achtergrond op mijn volwassen relaties. Het boek heeft me een dieper inzicht gegeven in mijn eigen hechtingsstructuur, maar ook in die van mijn ex-partners. Ik begon steeds beter te begrijpen hoe traumatische gebeurtenissen, veroorzaakt door verzorgers die worstelden met bijvoorbeeld alcoholverslaving, misbruik, geweld of inconsistente zorg, diepe sporen nalaten. Deze wonden manifesteren zich vaak in volwassen relaties, waardoor dezelfde destructieve patronen blijven terugkomen.
Herkenning van het ‘Hulpverleningssyndroom’
Daarnaast bespraken we het ‘hulpverleningssyndroom’, een neiging die ik herken vanuit mijn relatie met mijn moeder. Ik merkte op dat ik vaak onbewust partners aantrok die ik wilde “redden”, wat een herhaling is van de relatiedynamiek die ik met mijn moeder had. Nu herken ik deze patronen direct en besef ik dat ik me vaak aangetrokken voelde tot vrouwen die een herhaling van het verleden waren.
Conclusie: Inzicht als Eerste Stap naar Gezondere Relaties
Mijn conclusie is dat het boek “Hecht Niet” helpt om als mens, coach of therapeut beter te begrijpen hoe onveilige hechting ontstaat en welk overlevings- en compenserend gedrag hieruit voortvloeit. Ik zie nu veel duidelijker de verbanden tussen het ontstaan en ontwikkelen van verminderd basisvertrouwen en hoe traumatische ervaringen invloed hebben op huidige relaties, waardoor ongezonde symbiotische hechtingspatronen kunnen ontstaan door vroegere ervaringen met verzorgers.
Het boek biedt inzicht in hoe bepaalde kenmerken uit het verleden van je verzorgers je kunnen aantrekken in relatiepartners en hoe veel mensen zich niet bewust zijn van deze onbewuste dynamiek in hun leven. Ik begrijp nu beter waarom mensen vaak dezelfde soort partners aantrekken, wat uiteindelijk niet tot gezonde relaties leidt en resulteert in veel ellende en een onvermogen om gelukkig te worden in relaties.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp of denk je dat dit een coachingvraagstuk voor jou is? Neem dan gerust contact met me op.