Herken je dit gevoel? Soms lijkt je basisvertrouwen te wankelen door de dieptepunten uit je levensverhaal en geschiedenis. Maar weet dat er altijd mogelijkheid is voor positieve verandering.
 
Stel je voor dat je opgroeide in een omgeving die niet bepaald als veilig kan worden beschreven. Misschien worstelde een van je ouders met depressie, hechtingsproblematiek, postnatale stress of verslaving of was er bij jou thuis geregeld sprake van geweld. In zo’n situatie wordt de ‘cirkel van veiligheid’ al vroeg verstoord binnen de muren van de omgeving waarin je bent opgegroeid. Die omgeving zou eigenlijk een veilige haven moeten zijn, waar je basisvertrouwen de ruimte zou hebben om te groeien. Zo’n veilige basis geeft ruimte om rustig de wereld te verkennen en vertrouwen te ontwikkelen in anderen en in jezelf.
 
De uitdaging wordt nog groter als een van je ouders, of beiden, zelf uit een onveilige omgeving komen. Meestal waren ze dan niet in staat om een sterke emotionele verbinding met jou als kind aan te gaan. Het vertrekpunt van deze cirkel is de veilige basis, van waaruit jij zorgeloos je omgeving hebt kunnen verkennen en zonder zorgen thuis kon komen. Maar hoe bouw je veiligheid in jezelf op als de omgeving niet veilig is? Hoe ontwikkel je voldoende basisvertrouwen om het leven op je eigen manier te leiden, gedreven door vertrouwen? Hoe zorg je ervoor dat je voor jezelf wel (en voor je kinderen als je die hebt) die veilige cirkel en haven creëert, ook al heb je die wellicht zelf niet of minder ervaren in je eigen jeugd?
 
Het begint met het opmerken van signalen, het bewust worden van jezelf en het verkrijgen van inzicht, los van je geschiedenis, in het hier en nu. Welke lasten draag je nog dagelijks met je mee? Als de omgeving waarin je bent opgegroeid niet veilig was, kunnen er verschillende sociale en emotionele problemen zijn ontstaan zie afbeelding.
 
Als je jezelf hierin herkent, weet dan dat er iets aan te doen is. Moed en compassie zijn de basisingrediënten voor meer basisvertrouwen en levensgeluk. Ontdek meer in mijn volgende blog, waar we dieper in zullen gaan op deze basisingrediënten en gaan werken aan het versterken van je basis- en zelfvertrouwen: het vergroten van je cirkel van veiligheid.