“Het gemis van emotionele verbinding: Opgroeien in een gezin met psychische- en verslavingsproblemen”

Het opgroeien in een gezin met psychische- en verslavingsproblemen is een uitdaging. Een emotionele verbinding met onze ouders is essentieel voor onze emotionele ontwikkeling en vormt de basis voor onze toekomstige liefdesrelaties. Het ontbreken van emotionele verbinding in de kindertijd kan leiden tot onvervulde behoeften en gebrek aan basisvertrouwen. Dit kan zich uiten in latere liefdesrelaties, waarin we op zoek gaan naar de gemiste emotionele verbinding en liefde uit onze jeugd.

Wanneer we opgroeien, leren we de eerste liefdesrelaties kennen, namelijk die met onze ouders. Hierdoor leren we hoe liefde gegeven en ontwikkeld kan worden. Onze eerste ervaringen met liefde bepalen hoe we later in het leven omgaan met liefdesrelaties. Maar het gemis van emotionele verbinding in een gezin met psychische en verslavingsproblemen heeft diepe invloed op ons emotionele welbevinden en onze gevoelens van verbondenheid.

In latere liefdesrelaties gaan we daarom vaak op zoek naar iemand die onze gemiste liefde en emotionele verbinding kan vervullen, maar helaas bieden deze relaties vaak juist niet de bevrediging die we zoeken, omdat ze een herhaling zijn van onze eerste liefdesrelatie met onze ouders. Deze primaire verzorgers vormen de blauwdruk voor al onze relaties in het leven. Hierdoor kunnen we, als we vroeger te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing, een partner kiezen die weinig ervaring heeft met emoties en hoe hiermee om te gaan.

Het gebrek aan een liefdevolle emotionele verbinding kan vaak leiden tot een gevoel van leegte in het leven. Als volwassenen kunnen we blijven zoeken naar de gemiste liefde en emotionele verbinding, zonder ons bewust te zijn van onze eigen gevoelens. Dit gedrag komt voort uit het gemis van een liefdevolle emotionele verbinding en is een manier om de leegte die we ervaren te kunnen compenseren en deze zo minder te hoeven voelen.

Het is belangrijk om contact te maken met ons innerlijke kind dat destijds de pijn van het gemis van een emotionele verbinding heeft ervaren. Door zelfliefde te ontwikkelen en liefdeloosheid en eenzaamheid te verwelkomen, kunnen we ons comfortabeler voelen met de pijn. Zo beginnen we met het verwerken van het gemis van een liefdevolle emotionele verbinding uit onze kindertijd.

Basisvertrouwencoaching kan ook helpen om de oorsprong van onze emoties beter te begrijpen en ons bewust te maken van hoe onze emoties en gedrag verband houden met verminderd basisvertrouwen. Je krijgt inzicht in de oorsprong van je gedrag en je leert op een positieve manier om te gaan met je gevoel. Je staat daardoor steviger in het leven. Samen versterken we je grondhouding en basisvertrouwen. Hiermee verbetert je je levenskwaliteit.