Enkele weken geleden gaf ik mijn eerste radio-interview naar aanleiding van de expositie (stichting Open mind) in Baarn voor KOPP/KOV-kinderen (Kinderen van Ouders met Psychische/Verslavingsproblemen). En dat was best spannend, maar ook een eer om te doen!
Als ervaringsdeskundige en bewustzijnscoach deelde ik mijn inzichten en ervaringen. Voor (jong)volwassenen is het vaak een langdurig en complex proces om de invloed van hun jeugd te begrijpen. Ze worstelen bijvoorbeeld vaker met gevoelens van innerlijke onrust, schaamte, schuld, eenzaamheid, een overprikkeld zenuwstelsel, innerlijke leegte, boosheid, angst, laag zelfvertrouwen en moeite met het maken van contact met hun lichaam en innerlijke behoeften. Daarnaast dragen ze vaak een sterk verantwoordelijkheid- en rechtvaardigheidsgevoel en zijn ze vaker overbezorgd, wat weer kan leiden tot bepaalde specifieke ontwikkelings-, gedrags- en lichamelijke problemen.
Het leren herkennen van je hechtingsstijl en het versterken van een gezond basiszelfvertrouwen gun ik iedereen. Wanneer je echter opgroeit in een omgeving waar bijvoorbeeld KOPP of KOV-problematiek aanwezig is of was, is vaak diepgaand inzicht en ondersteuning nodig om te begrijpen en om te gaan met wat er tijdens je ontwikkeling ontbrak of onderontwikkeld is gebleven. Door op latere leeftijd zelfinzicht en bewustzijn rondom deze problematiek te ontwikkelen, wordt het mogelijk om de uitdagingen uit je jeugd beter te begrijpen en om te zetten in een gezonder basiszelfvertrouwen”.