In een wereld waarin onze jeugd wordt gevormd door de mensen om ons heen, speelt het familie-gezinssysteem een cruciale rol. Als je bent opgegroeid in een omgeving waarin ouders zichzelf mogelijk niet waardeerden, door verschillende omstandigheden of eigen psychische problemen, kan dit zijn stempel drukken op je zelfbeeld als volwassene.
Een voorbeeld hiervan is een situatie waarin een ouder emotioneel afwezig was, mogelijk omdat deze vaak, in een overlevings- of traumamodus zat, waardoor een gebrek aan echte steun en waardering ontstond. Dit gemis kan resulteren in een lager zelfbeeld en een minder ontwikkeld basisvertrouwen.
Dit alles heeft invloed op ons gedrag als volwassene. Misschien herken je bij jezelf bepaalde gedragspatronen zoals pleasen, overdrijven, jezelf terugtrekken, onderdrukken van gevoelens, vermijden of liegen. Dit gedrag kan voortkomen uit een diepe onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.
Reflecterend op mijn eigen leven, ontdekte ik dat bepaalde patronen ontstonden door een gebrek aan liefde en waardering in mijn vroege jaren. Mijn verlangen naar externe waardering en succes maskeerden een innerlijke leegte en het gebrek aan zelfliefde en zelfvertrouwen. Een ontdekkingstocht naar mijn basisvertrouwen onthulde veel onverwerkte emoties uit het verleden.
Basisvertrouwencoaching geeft je handvatten om deze patronen te onderzoeken. Het doel is bewustwording van je eigen emoties, gedachten en gedragspatronen en dat van anderen waarmee je in verbinding bent, inzicht in je gemiste innerlijke behoeften en herkenning van je overlevingsmechanismen. Neem de tijd om te reflecteren op jouw basisvertrouwen en zelfbeeld. Het kan de sleutel zijn tot een gezonder en liefdevoller leven.