Marokko stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik ging alleen op reis, op zoek naar zelfreflectie over dit jaar en een vooruitblik naar 2024. Wat heeft het afgelopen jaar mij gebracht? Welke hoogte- en dieptepunten heb ik ervaren? Welke ervaringen, inzichten en lessen koester ik? Ondanks deze gedachten, ervoer ik, nadat ik bijna mijn telefoon verloor bij de douanecontrole, al snel een ruimte in mezelf van vrijheid en rust in mijn lichaam en geest die voorheen anders was.

Voorheen bevond ik mezelf vaak in de overlevingsmodus, mijn gebruikelijke staat. Chronische alertheid, een overgevoelig zenuwstelsel, voortdurende stress, aanhoudende angst, overmatige bezorgdheid en verhoogde spierspanning waren daarbij kenmerkend. Onze natuurlijke staat gaat hand in hand met een gevoel van veiligheid, (basis) vertrouwen en verbinding. Echter, als dat verstoord is tijdens je eerste hechtingsmomenten als kind en hoe je opgroeide, kun je last hebben van chronisch verminderd basisvertrouwen, en blijft deze modus vaak ongewild chronisch actief, jouw chronische overlevingsmodus.

Ik ontsloeg mezelf van alle doelen die ik had gesteld voor deze korte vakantie, iets wat ik van mezelf herken om nog veel meer te willen eisen van mezelf. Tijdens mijn verblijf in Marokko vond ik al snel rust in mijn eigen zijn en kon ik doen wat ik wilde. Hoewel dat proces soms wat langer duurde, kwamen deze levenskwaliteiten eerder tevoorschijn. Dit gaf me vaak een diep gevoel van dankbaarheid, vriendelijkheid, vrede en vertrouwen.

Dat diepe gevoel van dankbaarheid, vriendelijkheid, vrede, vertrouwen, verbinding en rust, zijn levenskwaliteiten die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Ze zijn echter essentieel om meer je volledige potentieel en authentieke zelf te kunnen leven en niet belemmerd te worden door disfunctionele overtuigingen, de overlevingsmodus (bijvoorbeeld freeze – en, dissociatiemodus) en andere trauma’s uit het verleden. Vaak projecteren we onbewust onze geschiedenis op onze huidige ervaringen en daardoor ervaren we vaak een chronisch te kort aan basisvertrouwen in ons leven. Tijdens deze reis heb ik deze kwaliteiten niet alleen zelf ervaren, maar ook in mijn verbinding met anderen. Vooral het vertrouwen in mijn eigen basis en daarmee in de verbinding met anderen was opvallend voelbaar.

Op mijn pad kwam een onverwachte gids, iemand die zich spontaan aanbood om met mij op avontuur te gaan. Er ontstond iets magisch in het ongedwongen contact, en samen bezochten we de Paradijs Valley gedurende ruim een halve dag. Ik voelde zoveel vertrouwen en vrede in mezelf dat het uitstraalde in onze verbinding. Ondanks totaal verschillende culturele achtergronden en geschiedenissen ontstond er een pure menselijke connectie, en wat was dat prachtig om te ervaren. Dit noem ik basisvertrouwen.

Ben je ook nieuwsgierig hoe je deze kwaliteiten in jezelf kunt ontmoeten, herkennen, ervaren en je eigen basisvertrouwen kunt laten groeien? 

Herken je thema’s op dit gebied bij jezelf? Zijn deze levenskwaliteiten onderontwikkeld en ervaar je bijvoorbeeld emotionele of fysieke uitdagingen met jezelf en in relaties door je geschiedenis?

Leer meer over je eigen lichaam in de overlevingsmodus, herken de eigenschappen, en ontdek wanneer je meer gevoel van dankbaarheid, vriendelijkheid, vrede en vertrouwen kunt ervaren. Laten we samen de ontdekkingsreis aangaan.

#MarokkoMagic #Basisvertrouwen #Verbindingen #Dankbaarheid