Zelftwijfel – van het managen van je innerlijke criticus naar het ontwikkelen van innerlijk leiderschap.
Wanneer je een nieuw avontuur aangaat in het leven, zoals ik nu doe met het openen van een praktijk voor basisvertrouwen, kan ook de zelftwijfel je plotseling overvallen. Vragen zoals “Zullen mensen het waarderen?” en “Zullen ze me erkennen en bevestigen in wat ik ga doen?” kunnen door je hoofd blijven spoken. Dit is een normale reactie en komt vaak voor bij nieuwe ervaringen en uitdagingen in het leven. Misschien heb je als kind zelf een vergelijkbare ervaring gehad, waarbij je iets wilde doen en je ouders vroegen of je dat wel kon. Het kan zijn dat de stem van je ouders nog steeds in je hoofd zit en je beïnvloedt bij het nemen van beslissingen en het aangaan van nieuwe ervaringen. Dit komt door het superego, dat constant bezig is om je te evalueren en je waarde in te schatten ten opzichte van de buitenwereld: “Ben ik wel goed genoeg?, Doe ik wel genoeg mijn best?, Ben ik het waard?”, enzovoort.
Superego en innerlijke ouderstem
Mijn eigen superego was altijd op zoek naar bevestiging en wilde gezien worden door de buitenwereld: status, erkenning en ergens bij horen. Dit is wat het superego doet: het probeert een balans te vinden tussen jezelf zijn en jezelf een plek geven in deze wereld om ergens bij te horen. Toen ik dieper in mezelf ging graven, ontdekte ik dat mijn superego sterk werd beïnvloed door angst van een innerlijke ouderfiguur (mijn moeder). Het superego is als het ware de kritische ouder die je hebt verinnerlijkt en kan zichzelf uiten als een streng stemmetje in en over jezelf. Bovendien kunnen reacties van mensen in je directe omgeving, zoals familie, vrienden of zelfs collega’s, ook bijdragen aan gevoelens van zelftwijfel. Als zij niet in je geloven, kan dit leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen, vooral als zij normaal gesproken juist wel een steun voor je zijn geweest.
Van innerlijke criticus naar innerlijk leiderschap
Basisvertrouwen is van essentieel belang bij het ‘managen’ van je innerlijke criticus en het ontwikkelen van innerlijk leiderschap, evenals een steunende en stimulerende omgeving. Wanneer je deze niet hebt gehad en deze nu ook nog ontbreekt, kan dit een negatieve invloed hebben op je basisvertrouwen. Het ontbreken van basisvertrouwen kan invloed hebben op het fundament van je bestaan, je zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde, waardoor je mogelijk weerhouden wordt van het volgen van je ware verlangens. Zo kan het je er ook van weerhouden om buiten je comfortzone te treden en nieuwe avonturen aan te gaan.
Het ontwikkelen van innerlijk leiderschap houdt in dat je het vermogen ontwikkelt om leiding te geven aan je eigen leven. Dit geeft inzicht in de dynamiek die je belemmert bij het vinden van de invulling van jouw leven die aansluit bij jouw unieke kwaliteiten, passie en oorspronkelijkheid. Bij innerlijk leiderschap is het van belang om de innerlijke criticus te herkennen en te zien hoe deze je belemmert om jouw authentieke vorm te vinden. Op deze manier ontwikkel je jouw eigen innerlijk leiderschap. Je kunt dit bereiken door aandachtig te luisteren naar jouw innerlijke stem. Bezieling en drijfveren staan centraal bij innerlijk leiderschap. Het is belangrijk om contact te maken met jouw innerlijke bron en jezelf af te vragen waar jouw innerlijke kracht, levensenergie, zielsmissie en kwetsbaarheden liggen. Zo kun je minder zelfvertrouwen overwinnen en meer levensenergie terugwinnen.
Wat je verwacht van het leven vs. wat je al bent
Mensen met verminderd basisvertrouwen hebben vaak moeite met veranderingen en zijn extreem gevoelig voor waardering en erkenning. Ook hebben ze vaak last van faalangst en perfectionisme. Wanneer je bijvoorbeeld wordt afgewezen in wat je wil gaan doen of als je te weinig vertrouwen hebt, kan de wond die in het verleden is ontstaan en heeft geleid tot verminderd basisvertrouwen, opnieuw open gaan. Deze wond kan gedurende je hele leven van grote invloed zijn en kan je belemmeren om dingen te bereiken. Om deze belemmeringen te kunnen overwinnen, is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen kennis, ervaring en vertrouwen hebben in jezelf. Zo krijg je meer vertrouwen in je eigen vaardigheden en ontdek je wie je bent in essentie in plaats van wat je dacht te willen zijn of waar je aan dacht te moeten voldoen. Daarnaast is het van belang om niet alles tot in de puntjes te willen onderbouwen en onderzoeken, zodat je meer in het moment kunt leven en meer verantwoordelijkheid durft nemen voor je eigen beslissingen. Je leert keuzes te maken vanuit je eigen waarheid, ook als deze tegen de verwachtingen van anderen ingaan.
Durf je eigen pad te bewandelen
Ik heb besloten om vanaf 2019 mijn eigen pad te bewandelen, hoe spannend dat ook is en ondanks dat dit veel zelftwijfel en andere risico’s met zich meebrengt. Het is geen gemakkelijk proces maar wel ontzettend leerzaam. Ik leef nu veel meer in het moment en probeer elke dag te waarderen wie ik ben en waar ik sta in mijn leven, niet wat ik heb of verdien. Dat is een drastische verandering voor mij. Ik spreek regelmatig mensen uit mijn omgeving die kampen met verminderd basisvertrouwen en tegen dezelfde problemen aanlopen. Ze durven niet te kiezen voor zichzelf en durven niet tegen de gebaande paden in te gaan. Ik geloof dat het ontwikkelen van gezond zelfvertrouwen, innerlijke kracht en het leren nemen van eigen beslissingen gebaseerd op je eigen waarheid van groot belang is om te kunnen leven vanuit je ware essentie en om je ware verlangens te kunnen volgen.
Het ontwikkelen van een gezond zelfvertrouwen omvat verschillende stappen die ik in een andere blog graag met je deel.
Groeien in zelfvertrouwen
Iedereen twijfelt weleens aan zichzelf, dus daar hoef je je niet voor te schamen. Maar als deze patronen en mentale overtuigingen dagelijks belemmerend zijn voor je gezondheid en geluk, is het belangrijk om er iets mee te doen. Door bereid te zijn om je zelftwijfel en onzekerheden, inclusief bijbehorende gevoelens en innerlijke stemmetjes, onder ogen te zien en te doorvoelen, kun je diepgewortelde overtuigingen doorzien en doorbreken. Dit kan je helpen om beter om te gaan met je innerlijke criticus, innerlijk leiderschap te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen, waardoor je op weg bent naar een vrijer en gezonder leven.
Door deze veranderingen leer je om te gaan met je innerlijke criticus, waardoor je minder last hebt van angst, stress, passiviteit en vermijding. Je leert ook meer te leven vanuit je eigen behoeften en verlangens, waardoor je basisvertrouwen groeit. Dit alles draagt bij aan een gelukkiger en meer vervullend leven.
Wil je meer inzicht krijgen in jouw situatie en ontdekken hoe je kunt groeien in zelfvertrouwen? Plan dan nu een gratis oriëntatiegesprek in.
Voel je vrij en wees welkom!