In een wereld waarin we allemaal verlangen naar betekenis, liefde en waardering, begrijp ik hoe het voelt om het basisvertrouwen te missen dat zo essentieel is voor ons welzijn. Misschien ben jij ook opgegroeid in een omgeving waar positieve vibes schaars waren. Het gemis aan erkenning, waardering en liefde kan diepe sporen nalaten, en het is belangrijk om dit te erkennen.

Ah, het gezinsdrama! Wanneer je bent opgegroeid in een omgeving met minder positieve vibes dan een bibliotheek zonder boeken, kan je jezelf gaan afvragen of je misschien net zo waardevol bent als een eenhoorn in een wereld vol pony’s. Geen betekenis, geen liefde – het voelt bijna alsof je een eenzame ananas bent in een fruitschaal vol met sappige appels.

Laten we het even hebben over gemiste erkenning en waardering. Dat kennen we allemaal wel, toch? Vooral als je bent opgegroeid in een gezin waar de sensitiviteit en responsiviteit ver te zoeken waren. Je hebt essentiële elementen gemist om een gezond basisvertrouwen op te bouwen. Veiligheid, geborgenheid, liefde, waardering, erkenning… Ze waren vroeger bij jou thuis misschien wel zo schaars als een neushoorn die probeert te liften.

Heb je ooit het gevoel gehad alsof je een belangrijke dosis basisvertrouwen hebt gemist in je vroege jaren? Ja, die ingrediënten zoals veiligheid, liefde, waardering en erkenning die de spreekwoordelijke soep van het leven net dat beetje extra smaak geven. Maar hey, geen paniek, je bent heus niet de enige die met dit probleem te maken heeft!

Afhankelijkheidskoorts

Hier komt deel twee van ons spannende avontuur: de zoektocht naar erkenning en waardering! Als je dat basisvertrouwen hebt gemist, zul je jezelf later onbewust wanhopig in allerlei bochten wringen om die gemiste dosis binnen te hengelen. Het kan leiden tot een gevalletje ‘afhankelijkheidskoorts’ ten opzichte van anderen. Misschien ga je wel als een bezetene streven naar succes in je werk, studie, uiterlijk of andere bezigheden om die ontbrekende erkenning en waardering te compenseren. Klinkt vermoeiend, nietwaar?

Geen paniek, in je volwassen leven ga je er alles aan doen om die waardering, erkenning en liefde alsnog te krijgen. Je zult als een onbezoldigde superheld klaarstaan om anderen te helpen, zo verantwoordelijk zijn dat je de knuffelbeer bent voor andermans zorgen, en je zult zoveel geven dat het bijna lijkt alsof je een geldboom in je achtertuin hebt.

Die heerlijke soep

Laten we even teruggaan naar de basis, naar die heerlijke soep van basisvertrouwen. Stel je voor dat deze soep de juiste balans heeft, gevuld met liefde, bescherming, erkenning, waardering, aandacht en steun. Als deze ingrediënten er zijn, dan hebben je opvoeders jouw behoeften in de smiezen en kunnen ze eraan voldoen. Je voelt je als kind veilig, tevreden en ontspannen, en dat is toch het allerbeste gevoel ooit!

Vanuit deze stevige basis kun je jezelf ontdekken, groeien en ontwikkelen. Het schept een positief zelfbeeld waarin je je gewaardeerd voelt om wie je bent en waarin liefde gewoon vanzelfsprekend is. Hé, dat klinkt toch als een heerlijke kom soep, nietwaar?

Even zonder gekheid, die basisveiligheid leert je als kind om je veilig te hechten aan degenen die liefdevol voor je zorgen. Dat creëert dat oh-zo-belangrijke gevoel van vertrouwen en veiligheid, zowel in jezelf als in je relaties met anderen. En er zijn zelfs hormonen die vrijkomen als je liefdevolle aandacht en aanraking krijgt, wat weer bijdraagt aan die liefdevolle band met jezelf en anderen. Dus ja, liefdevolle aanraking is een superkrachtige smaakmaker in de soep van het leven!

Richten op de buitenwereld

En laten we eerlijk zijn, als jij jezelf in dit verhaal herkent, bestaat de kans dat je bepaalde gedragspatronen hebt ontwikkeld om afwijzing te vermijden en dat onzekere, gevoelige kind in jou te verbergen. Je richt je voortdurend op de buitenwereld om die erkenning, waardering en liefde alsnog binnen te halen. Misschien ben je wel een “pleaser” geworden in je relaties en vriendschappen. Je vindt het moeilijk om “nee” te zeggen, omdat je bang bent om afgewezen te worden en niet goed genoeg te zijn. Je eigenwaarde heeft gewoon een beetje een opkikkertje nodig, snap je?

Maar er is ook een andere kant. Je kunt ook te ver doorschieten in het andere uiterste, waar je juist te veel ruimte inneemt, zowel in relaties als op sociale media. Je wordt misschien een tikkeltje egocentrisch, rebels en je wilt constant bewijzen hoe geweldig je bent (kijk, hier ben ik!). Je wilt zo graag uniek zijn, met je kennis, je uiterlijk, of wat je dan ook bezighoudt. Je vecht keihard voor je plek in de wereld om maar gewaardeerd te worden. Maar stiekem, diep van binnen, voel je je onzeker, kwetsbaar en niet gezien. Je hunkert naar erkenning en liefde, ook al laat je dat niet altijd merken.

En dan merk je dat je steeds in dezelfde patronen vervalt. Misschien val je telkens voor die emotioneel niet-beschikbare partner die je nauwelijks liefde en waardering geeft. Of misschien ben je zo gevoelig dat je te afhankelijk wordt van een partner die je constant op een voetstuk plaatst. Op je werk kom je misschien in situaties terecht waarin je te weinig waardering krijgt of juist extreem afhankelijk van goedkeuring, of status wordt. Je gaat dus op zoek naar waardering in allerlei vormen als compensatie om de leegte in jezelf op te vullen.

Ik moet zeggen, je hebt wel een neusje voor die compenserende gedragspatronen. Het is alsof je een detective bent die op zoek is naar de verborgen schatten van erkenning, waardering en liefde. Maar laten we eerlijk zijn, het is alsof je een doolhof betreedt zonder kaart. Gelukkig ben ik hier om je een kompas te geven.

Influencer

Stel, je streeft naar het perfecte imago op sociale media. Ik zie het al helemaal voor me, als een ware influencer die urenlang bezig is met het vinden van het perfecte filter. Maar laten we even realistisch zijn, niemand is de hele dag door perfect. Zelfs Beyoncé heeft haar bad hair days, geloof me. Al dat streven naar uiterlijke perfectie, alsof je een supermodel zou moeten zijn. Van binnen ben je intussen hartstikke onzeker. Onthoud dan dat ware schoonheid van binnen zit! Geef jezelf wat extra liefde en acceptatie en rock die unieke uitstraling van jou.

We zijn ook met zijn allen zo lekker perfectionistisch. We willen fouten vermijden als de pest, alsof we de Super Bowl moeten winnen van de foutloosheid. We vergeten weleens dat we allemaal gewoon mensen maken en allemaal fouten maken. Dus laat die innerlijke criticus even lekker pauze nemen en geef jezelf wat ruimte om te ademen.

Superioriteit

Oh, en laten we die drang om superieur over te komen niet vergeten. Alsof je een wandelende encyclopedie bent die iedereen wil overtreffen. Maar ook intelligentie is niet zaligmakend. Het gaat ook om empathie, vriendelijkheid en gewoon een beetje gezelligheid. Dus laat die competitieve houding maar los en geniet van de schoonheid van samen zijn.

Velen van ons streven ook naar het hebben van kracht en controle. Je wilt laten zien dat je onverwoestbaar bent, als een hulk die alle uitdagingen aankan. Maar echte kracht zit juist verstopt in kwetsbaarheid en het vergt een hoop lef om je kwetsbaarheid te tonen. Sterker nog, het maakt je menselijk en het opent de deur naar echte verbinding met anderen. Dus laat die muur van kracht maar eens lekker zakken, en geef jezelf toestemming om ook eens een traantje te laten.

En laten we eerlijk zijn, praten over materiële zaken en welvaart kan leuk zijn, maar het is niet het enige waar het om draait. Diepgaande verbondenheid en oprechte relaties zijn veel waardevoller dan de grootte van je bankrekening. Dus laat die materialistische praatjes maar even voor wat ze zijn en focus op de rijkdom van oprechte relaties.

Maskers

O ja en wat te denken van overdreven vriendelijk willen overkomen om stiekem je boosheid te verbergen? Het lijkt wel alsof je een soort menselijke regenboog bent die constant vrolijkheid uitstraalt. Maar het is oké om boosheid te voelen en te uiten. Het hoort bij het mens-zijn en het is juist nodig en gezond om je al je gevoelens tot uiting te brengen. Gooi dat vrolijke masker maar af en blaas af en toe eens wat stoom af. Het zal je opluchten, echt waar. Laten we die blijdschap en opgewektheid die we gebruiken om verdriet te maskeren eens wat beter onder de loep nemen. Je bent als een clown die altijd een glimlach op zijn gezicht heeft, zelfs als je van binnen huilt. Maar ook verdriet is een natuurlijk onderdeel van het leven. Dus geef jezelf toestemming om dat verdriet te voelen en te uiten. Het zal je hart luchten en ruimte maken voor echte vreugde.

Nog een belangrijke is super zelfverzekerd willen overkomen en controlelustig, manipulatief gedrag vertonen, om onderliggende angst te verhullen. Je lijkt dan net een goochelaar die iedereen voor de gek houdt, maar diep van binnen zit een bang klein kind. Ook bang zijn hoort erbij en is helemaal oké. Omarmen dus die angst, ontvang hem als een goede vriend en geef hem een stoel. Als angst de ruimte krijgt, zul je merken dat het je juist minder beheerst en dat ook gevoelens van angst weer over gaan.

We gebruiken ook graag ons schijnbaar zo drukke sociale leven om eenzaamheid af te dekken. Naar de buitenwereld toe lijken we een bezig bijtje wat lekker van bloem naar bloem fladdert, maar die van binnen voelen we ons leeg en eenzaam. Echte verbinding draait niet om hoeveel vrienden je hebt en naar hoeveel borrels en hippe clubs je hopt, het gaat om de kwaliteit van je relaties. Focus je op degenen die goed voor je zijn en echt om je geven. Investeer in je waardevolle verbindingen en koester ze.

Tot slot kunnen we humor en (eeuwige) opgewektheid ook gebruiken om onze innerlijke pijn te verbergen. We gedragen ons dan als een comedian die constant grappen maakt maar intussen dealen we helemaal in ons eentje met onze innerlijke pijn en verdriet. Dat kan heel eenzaam voelen. Als we de moed verzamelen om onze pijn en verdriet te delen met onze naasten, kunnen zij ons steunen en kunnen we deze gevoelens een plek leren geven.

Bewustzijn en zelfacceptatie

Als je jezelf herkent in deze patronen, weet dan dat je niet alleen bent. We hebben allemaal onze manieren om met het leven om te gaan, en soms kunnen die manieren ons in de weg zitten. Maar met bewustzijn en zelfacceptatie kunnen we groeien en verandering omarmen. Dus wees nieuwsgierig, wees moedig, en laat je ware zelf stralen!

Als je meer wilt ontdekken over jouw situatie en hoe je kunt groeien in basisvertrouwen, ben je altijd welkom om een gratis oriëntatiegesprek in te plannen. Samen kunnen we op zoek gaan naar jouw eigenwaarde en een weg vinden naar een leven met meer zelfliefde, zelferkenning en zelfwaardering.